Química

Cita prèvia


Si necessitau fer un tràmit presencialment, heu de sol·licitar cita prèvia clicant a https://citaprevia.uib.es/.
 

Informació de la matèria

Sabers bàsics i concrecions

D'acord amb el Decret 33/2022, d’1 d’agost pel qual s’estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears, els sabers bàsics i les concrecions d'aquesta matèria:

Estructura de l'examen

D’acord amb el Reial decret 534/2024, la prova de Química de la PAU de 2025 serà única.
Constarà de cinc preguntes i cada una estarà valorada amb 2 punts.
Les preguntes podran incloure diversos apartats i subapartats, els quals podran tenir puntuació diferent.
La primera pregunta serà competencial i, en compliment del Reial decret 534/2024, serà de resposta obligatòria i no oferirà cap tipus d’opcionalitat.
La resta de preguntes (concretament, la segona, tercera, quarta i cinquena) podran ser competencials o no. Cada una d'aquestes es dividirà en dos apartats, dels quals l'alumne podrà triar-ne un per respondre. En cas que l'alumne respongui ambdós apartats, només es valorarà el primer que hagi contestat.

Criteris d'avaluació

Criteris de correcció i avaluació

D'acord amb la competència específica (CE3) de la matèria de Química publicada en el Decret 33/2022 (BOIB 101, de 2 d’agost de 2022), es valorarà la utilització correcta dels codis del llenguatge químic (nomenclatura química, unitats, equacions, reaccions químiques, etc.) i l’aplicació de les regles específiques per assolir una adequada comunicació.

Pel que fa a les constants Kc i Kp, no serà necessari indicar-ne les unitats corresponents, excepte que la pregunta ho especifiqui. No obstant això, si es proporcionen unitats incorrectes, es penalitzarà amb 0,25 punts.

Per a les preguntes la resposta de les quals comporti haver de resoldre un problema numèric, en cas que el procediment sigui correcte, un error de càlcul serà penalitzat amb 0,25 punts.

Un mateix error no serà penalitzat més d'una vegada. Això implica que, en cas que dos apartats estiguin relacionats, la puntuació no es veurà afectada per un error previ que ja hagi estat penalitzat.

Criteris de correcció gramatical, lèxica i ortogràfica

El Reial decret 534/2024, d'11 juny, pel qual es regulen les característiques bàsiques de la prova d’accés a la universitat indica, al seu article 13.10, que a tots els exercicis s’inclourà informació sobre els criteris de correcció i qualificació. Aquests criteris inclouran, entre d’altres, paràmetres que permetin valorar els aspectes següents:
 
  1. L’adequació al que es sol·licita a l’enunciat.
  2. La coherència, la cohesió, la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica, així com la seva presentació.

A més, indica que en aquells exercicis amb preguntes que requereixen de textos per part de l’alumnat, la valoració corresponent als aspectes recollits a l’apartat b) no podrà ser inferior a un 10 per cent de la puntuació.

La Comissió Organitzadora de les Proves d’Accés a la Universitat, tenint en compte el reial decret anterior, va acordar:

  • El corrector marcarà els errors a l’exercici i especificarà clarament la deducció efectuada a la nota global.
  • La màxima deducció global a l’exercici serà d’un punt d’acord als criteris següents :
    • Les dues primeres incorreccions ortogràfiques no representaran cap deducció.
    • Si es repeteix una mateixa falta d’ortografia es comptabilitzarà com a única.
    • A partir de la tercera, per cada falta es deduiran -0,10 punts fins un màxim d’un punt.
    • Per errors en la redacció, en la presentació, falta de coherència, falta de cohesió, incorrecció lèxica o incorrecció gramatical es podrà deduir un màxim de 0,5 punts.

S’incideix que en els casos en què la suma de les deduccions sigui superior a un punt, aquesta és la deducció màxima.

D’acord amb el Reial decret 534/2024, d’11 juny, l’aplicació d’aquests paràmetres es podrà flexibilitzar en el cas de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

Finalment, de conformitat amb el Reial decret 534/2024, aspectes com la coherència, la cohesió, la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica, així com la presentació de l’examen, podran comportar una penalització de fins al 10% de la nota final de l’examen.

Model d'examen o de pregunta competencial

Informació addicional de la matèria

Professor especialista

 

suport