Doctorat en Microbiologia Ambiental i Biomèdica
Any acadèmic 2024-25
Podeu revisar la informació de l'oferta per a l'any acadèmic 2023-24.
- Línies de recerca
- Competències generals i específiques
- Requisits d'accés i d'admissió
- Relació de convenis del programa de doctorat
- Protocol dels controls anuals
- Informació de suport i orientació
Línies de recerca
Taxonomia i microbiologia ambiental
Fisiologia bacteriana
Biologia de les infeccions
Competències generals i específiques
Formar investigadors que demostrin una comprensió sistemàtica de la Microbiologia, que dominin les aptituds i els mètodes d’investigació en aquest àmbit d’estudi, que siguin capaços de dissenyar i executar projectes que contribueixin als avenços en el coneixement científic i al desenvolupament de la nostra societat, i que siguin capaços de comunicar les seves aportacions i contribueixin a un millor coneixement de temes microbiològics tant en un context especialitzat com a la societat en general.
Competències bàsiques
- CB11 - Comprensió sistemàtica d'un camp d'estudi i mestratge de les habilitats i mètodes de recerca relacionats amb aquest camp.
- CB12 - Capacitat per concebre, dissenyar o crear, implementar i adoptar un procés substancial d'investigació o creació.
- CB13 - Capacitat per contribuir a l'expansió de les fronteres del coneixement a través de la recerca original.
- CB14 - Capacitat per a realitzar una anàlisi crítica i d'avaluació i síntesi d'idees noves i complexes.
- CB15 - Capacitat per comunicar-se amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en els modes i llengües que s'utilitzen habitualment en la seva comunitat científica internacional.
- CB16 - Capacidad de fomentar, en contextos académicos y profesionales, el avance científico, tecnológico, social, artístico o cultural dentro de una sociedad basada en el conocimiento.
Habilitats i capacitats personals
- CA01 - Actuar en contextos on hi ha poca informació específica.
- CA02 - Trobar les preguntes clau que han de ser contestades per resoldre un problema complex.
- CA03 - Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
- CA04 - Treballar en equip i de forma autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
- CA05 - Integrar coneixements, tractar amb complexitat i emetre judicis amb informació limitada.
- CA06 - Crítica i defensa intel·lectual de solucions.
Requisits d'accés i d'admissió
El perfil d'ingrés recomanat és el de llicenciats, graduats o enginyers que estiguin en possessió d'un títol de màster universitari (o formació sanitària especialitzada) amb capacitats i coneixements en alguna de les línies de recerca del Doctorat:
- Taxonomia i microbiologia ambiental.
- Fisiologia bacteriana.
- Biologia de les infeccions.
En aquest sentit, i com a exemple, una titulació de màster universitari recomanada és la de Microbiologia Avançada de la Universitat de les Illes Balears.
En cas que el nombre de preinscripcions superi el nombre de places disponibles, la comissió acadèmica aplicarà com a criteris d'admissió els següents (ponderació sobre la qualificació final):
- Expedient acadèmic de les titulacions prèvies de grau i postgrau (65%)
- Altres mèrits acadèmics i/o professionals (20%)
- Mèrits de recerca (5%)
- Valoració d'una declaració d'objectius redactada per l'estudiant en la qual esmenti les seves motivacions per cursar el programa de doctorat, així com la problemàtica de recerca que li agradaria abordar (10%).
Els estudiants que no estiguin en possessió d'una titulació adequada al perfil d'ingrés recomanat hauran de justificar-ho en la declaració d'objectius, la qual serà avaluada per la Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat, que, si ho considera oportú, podrà sol·licitar una entrevista personal amb l'estudiant i proposar els adequats complements de formació.
Relació de convenis del programa de doctorat
Acord interinstitucional del programa ERASMUS+ de la UIB amb la Universitat de Göteborg, Suècia (2016-2021)
Acord interinstitucional del programa ERASMUS+ de la UIB amb la Universitat Babe?-Bolyai de Cluj-Napoca, Romania (2020-2023)
Protocol dels controls anuals
Abans d'acabar el primer any, el doctorand ha d'haver redactat un pla de recerca, que almenys ha d'incloure la metodologia que aplicarà i els objectius que pretén assolir, així com els mitjans i la planificació temporal per assolir-ho. Aquest pla es pot millorar i detallar al llarg de l'estada al programa, i ha de ser avalat pel tutor i el director. Aquest pla de recerca s'ha de presentar davant la comissió acadèmica del programa de doctorat per a l'aprovació pertinent.
La comissió acadèmica ha d'avaluar anualment el pla de recerca i el document d'activitats, juntament amb els informes que a aquest efecte han d'emetre el tutor i el director. L'avaluació positiva és requisit indispensable per continuar en el programa. En cas d'avaluació negativa, que ha de ser degudament motivada, el doctorand ha de tornar a ser avaluat en el termini de sis mesos, i, a aquest efecte, ha d'elaborar un pla de recerca nou. En el supòsit que li'n tornin a fer una avaluació negativa, el doctorand ha de ser donat de baixa definitiva del programa. No obstant això, tindrà la possibilitat de demanar de ser admès a un altre programa de doctorat.
Podeu ampliar la informació d'aquests processos a les seccions d'informació general del primer control anual i controls anuals següents.
El pla de recerca (projecte d'investigació) que ha de presentar el doctorand consta de les parts següents: resum, antecedents i estat actual del tema, hipòtesi de partida, objectius, metodologia i tasques, cronograma i activitats de formació específiques i/o de mobilitat previstes durant el doctorat. Els aspectes que valora la CAD per acceptar un pla de recerca són l'originalitat de la recerca proposada, la claredat i pertinència dels objectius proposats, i que la metodologia i planificació de les tasques permeti l'assoliment dels objectius previstos. Abans que acabi la primera anualitat, el doctorand ha de presentar també una revisió bibliogràfica sobre el tema de la seva tesi doctoral, acompanyada d'un informe de valoració del director i tutor sobre la revisió bibliogràfica realitzada.
Anualment, la CAD valora el progrés del projecte d'investigació, el grau d'assoliment dels objectius segons el cronograma previst, les possibles desviacions sobre el pla de recerca inicial que hagin estat necessàries, i les activitats formatives específiques, de mobilitat i de participació en docència del doctorand. La valoració es basa en l'informe anual que presenta el doctorand i l'informe de valoració que emeten el director i el tutor. Els doctorands disposen de models de tots aquests informes a l'espai del programa a Aula digital.
Informació de suport i orientació
La comissió acadèmica del programa de doctorat assignarà un tutor per al sol·licitant (un cop sigui admès). El tutor serà un doctor amb experiència investigadora acreditada i que participa en el programa de doctorat. Dins dels sis mesos a partir de la primera inscripció, la comissió acadèmica del doctorat assignarà a cada estudiant un director de tesi, que pot o no ser el mateix que el tutor.
La direcció i el seguiment de les activitats formatives del doctorand i de la seva tesi doctoral s'ajustaran als procediments per a doctorats de la UIB (RD99/2011), el Reglament d’ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la UIB (https://seu.uib.cat/fou/acord/13084/) i la memòria verificada del títol, que es pot consultar a l'apartat de Resultats. Els tràmits administratius i acadèmics que ha de fer l’estudiant durant el doctorat es poden consultar a la web de l’Escola de Doctorat de la UIB, a la secció de Tràmits:
- Carta de tesi i Codi de Bones Pràctiques
- Pla de recerca i registre d'activitats
- Informació general del primer control anual i següents controls anuals.
- Activitats formatives de doctorat
- Dipòsit i defensa de la tesi
- Mencions en el títol de doctor
El programa de doctorat té un espai de comunicació amb els estudiants a la plataforma Campus Digital de la UIB. Des d'quest espai, els doctorands tenen accés a informació sobre les activitats específiques de formació del programa de doctorat; disposen de models per presentar informes d’activitat o altres sol·licituds a la Comissió Acadèmica del programa de doctorat, i d’informació addicional d’interès sobre el doctorat.
Més informació: